
περισσότερα


H ιστορία του φασισμού είναι σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα ή ιδωμένη μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του πολιτικού φανατισμού και της απαξίωσης του ηγέτη του, Μουσολίνι, λόγω της άσκοπης επίθεσής του 1940 στην Πατρίδα μας. Οι κοινωνικοπολιτικές αιτίες, τα ιδεολογικά ρεύματα που οδήγησαν στην δημιουργία αρχικά του Φασιστικού Κινήματος και κατόπιν του καθεστώτος και του δόγματος, υπήρξαν και είναι πολυποίκιλα. Το ίδιο και οι διαστρωματώσεις του κράτους που δημιούργησε στην Ιταλία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κοινωνικό πείραμα της συντεχνιακής οργάνωσης της οικονομικής ζωής. Στα προ του πολέμου χρόνια, ο φασισμός, ως πολιτικό κίνημα αλλά και κρατική οντότητα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πρότυπο ακόμα για πολλούς θεωρητικούς και πολιτικούς της εποχής. Το νέο βιβλίο των εκδόσεων μας γραμμένο προ του Οκτωβρίου του 1940, αποτελεί μία σύνοψη των Ιδεών, των κρατικών δομών αλλά και μια αναλυτική παρουσίαση του συντεχνιακού κράτους ως αντίβαρο στη φιλελεύθερη και σοσιαλιστική κοινωνική πρόταση. Κυρίως όμως, είναι ένα ντοκουμέντο εποχής χωρίς τις αγκυλώσεις της μετά του 1945 περιόδου.
περισσότερα


Το νέο βιβλίο του Σπύρου Ζουρνατζή, στην σειρά «Ελεύθερος Κόσμος», με τίτλο "Εναντίον του ρεύματος" παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους μελετητές και όχι μόνο της μεταπολεμικής ιστορίας της πατρίδος μας. Βέβαια το παρόν σύγγραμμα δεν είναι αυτοβιογραφία, όπως σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, αλλά αναμνήσεις για τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε πιστά δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον Σπύρο Μαρκεζίνη και τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Γίνεται αναφορά στην ίδρυση της ΕΠΕΝ που είχε την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει έγκλειστο αρχηγό και μάλιστα ισοβίτη, και στην συνέχειά της που ήταν το Εθνικό Κόμμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου