Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Το PATRIA κυκλοφόρησε !

Νέο Patria: Αναζητώντας εθνική ταυτότητα


181010-patria24Την ώρα που το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας δείχνει ότι φτάνει στο τελικό του ξεπούλημα, 106 χρόνια μετά την θυσία του Παύλου Μελά, το περιοδικό Patria κυκλοφορεί και προσφέρει στους αναγνώστες του την... εξαφανισμένη ταινία «Παύλος Μελάς».

Το editorial του τεύχους
Είναι το πρώτο editorial που γράφω μετά την αποφυλάκισή μου. Και το κάνω με ιδιαίτερη αισιοδοξία και προσμονή για την έκδοση του περιοδικού, καθώς είχα - λόγω συνθηκών - αρκετό καιρό να ασχοληθώ με όλα τα "μικρά" πράγματα που κάνουν αυτό το περιοδικό να κυκλοφορεί στα περίπτερα. Το Patria για εμένα είναι μια όαση δημιουργικότητας, που καλώς ή κακώς δεν μπορείς να έχεις στην εβδομαδιαία εφημερίδα, καθώς εκεί πιέζει αρκετά ο χρόνος, ενώ εδώ έχεις την ευκαιρία να ετοιμάσεις κάτι που πραγματικά θεωρείς ότι προσφέρει. Για να τελειώσουμε με τα της κράτησής μου όμως, πρέπει να διευκρινίσω ότι θεωρώ ότι η όλη υπόθεση εξελίχθηκε σε μια μικρή "νίκη" για το πατριωτικό κίνημα στην χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά αποδείχθηκε κάποιας μορφής αλληλεγγύη, πέρα από κομματικές γραμμές. Είναι κάτι που θέλαμε να το πετύχουμε από αυτό εδώ το περιοδικό, όταν γράφαμε για "φόρουμ ιδεών". Και για να λειτουργήσει στο "πρακτικό επίπεδο", δηλαδή στο ζήτημα της υπεράσπισής μου σε πολιτικό επίπεδο, όντας φυλακισμένου, σημαίνει ότι είχε γίνει σημαντική προεργασία. Υπ' αυτή την έννοια θεωρώ πετυχημένη απόλυτα, την έκδοση του Patria. Οι μικρές αυτές όμως νίκες, έρχονται μέσα στα πλαίσια ενός πολιτικού πολέμου που χάνεται στην κοινωνία. Γιατί μικρές νίκες είναι και τα όσα συμβαίνουν στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Πλατεία Αττικής και αλλού. Στο ευρύτερο θέατρο όμως του "πολέμου" (πολιτικού εννοείται) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - με την συμπαράσταση των media - προχωρά σε μία άνευ προηγουμένου άλωση των παραδοσιακών δομών την κοινωνίας μας, έχοντας βάλει στο στόχαστρο δεδομένα όπως η εθνική ταυτότητα και το 181010-pmelasdvdδικαίωμα στην ξεχωριστή ύπαρξη. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση εννοιών όμως και αυτή την φορά στο Patria, στο επίκεντρο μπαίνει η εθνική ταυτότητα. Επιπρόσθετα προσπαθούμε να αναδείξουμε πολιτιστικές εκφάνσεις, όπως αυτή των οπλιτικών αγημάτων, που κατατάσσονται στο πεδίο της παραγωγής πολιτισμού, όχι σε μαζικό επίπεδο όπως τα made in USA πολιτιστικά δρώμενα, αλλά με μια ελληνική υφή. Φυσικά, πολλά ακόμη θέματα τα οποία κρίνουμε ότι πρέπει να γίνουν αντικείμενα συζήτησης και ζύμωσης. Συνεχίζουμε λοιπόν, στον ίδιο δρόμο και σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
διαβάστε σε αυτό το τεύχος:
- ΟΙ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου

- Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

του Δημήτρη Παπαγεωργίου
- «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ»
συνέντευξη με τον Τόμισλαβ Σούνιτς
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΣΜΟΣ, ΕΑΥΤΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ
του Ιωάννη Κωτούλα
- ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
του Γιάννη Κολοβού
- ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΥ
του Πολύδωρου Δάκογλου
- ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
του Δημήτρη Σαββίδη
- ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ: Η ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ
του Νίκου Δούκα
ΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
- αφιέρωμα στα οπλιτικά αγήματα Κορύβαντες και Σπαρτιάτικες Μόρες
- ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΤΟΠΟΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
του Gholam Haddadad
- ΘΑ ΧΑΡΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
του Κωνσταντίνου Γρίβα
- ΟΤΑΝ Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΟΣΜΙΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
του Νίκου Χιδίρογλου
ΝΕΟΚΛΗΣ ΚΑΖΑΖΗΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ
- του Ευάγγελου Χανιώτη
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
του Μανούσου Καμπούρη
- Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ
του Γιάννη Ζωγράφου

- ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Πέτρου Μυλωνά

κυκλοφορεί από την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στα περίπτερα της Αθήνας,
του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

Το φαινόμενο Χατζάρα και η παράνοια του εθνικού χώρου


171010-zaf-pap-xatzγράφει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος Πρώτη φορά με τον Σπύρο Χατζάρα, μίλησα τον περασμένο Ιανουάριο, όταν του τηλεφώνησα για να τον ευχαριστήσω για τα όσα είχε πει στην εκπομπή του, κατά της άδικης προφυλάκισης του Δημήτρη Παπαγεωργίου. Να σημειωθεί, ότι την πρωτοβουλία για την αναφορά στην υπόθεση Παπαγεωργίου, την είχε πάρει μόνος του ο εν λόγω δημοσιογράφος, χωρίς καμία πρότερη συνεννόηση. Από τότε γνωριστήκαμε και από καιρό σε καιρό συναντιόμαστε και ανταλάσσουμε απόψεις. Ο Σπύρος Χατζάρας είναι ένας άνθρωπος πληθωρικός στην έκφραση, ευφυής και τον διακρίνει αυτός ο φανατισμός στις απόψεις και στις ιδέες του, ο τόσο χαρακτηριστικός σε ανθρώπους που έχουν θητεύσει στην ευρύτερη ελληνική αριστερά. Πριν από μερικούς μήνες, σε μία συνάντησή μας, μου μετέφερε την σκέψη του, για την δημιουργία ενός συνδυασμού στον Δήμο της Αθήνας, για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, που θα βρισκόταν πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, ενός συνδυασμού στον οποίο θα εκπροσωπούνταν όλες οι κοινωνικές ομάδες και κυρίως θα αποτελούσε έκφραση του κινήματος των γειτονιών που βλέπουν τις περιοχές τους να γκετοποιούνται. Το άκουσμα της ιδέας μου άρεσε, μου άρεσε πολύ, καθώς μου θύμισε την λογική κινημάτων του παρελθόντος, τα οποία διαπερνούσαν με την παρουσία τους την πάλη των τάξεων και είχαν έναν αγωνιστικό χαρακτήρα από την φύση τους.
Τί ήθελε όμως ο Σπύρος Χατζάρας να δημοσιοποιήσει αυτή την πρόθεσή του; Το μεγαλύτερο μέρος του λεγόμενου εθνικού χώρου, έπεσε επάνω του για να τον "φάει": "είναι δυνατόν να μιλά για πατρίδα και λαθρομετανάστευση ένας πρώην πασόκος;", "θα μας κάνει κήρυγμα και θα μπει στα χωράφια μας, ένας πρώην αριστερός;" είπαν και με τα λόγια τους μου θύμησαν το κείμενο ενός αριστερού συγγραφέα, που είχε γράψει ότι "ο ελληνικός εθνικισμός είναι ένα αποπαίδι της αστικής τάξης και ποτέ δεν μπορεί να ξεφύγει από τα κολλήματα της ταξικής του μήτρας". Κάποιοι άλλοι κατηγόρησαν τον Σπύρο Χατζάρα ότι εκθέτει τον χώρο με τις συχνές αναφορές του στους εβραίους και στον διεθνή Σιωνισμό. Αυτές οι κουβέντες μου θύμισαν το πόσο μόνοι βρέθηκαν ο "Ελεύθερος Κόσμος" και ο Κώστας Πλεύρης, στα πολλά δικαστήριά τους, με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και τους διάφορους άλλους επαγγελματίες αντιρατσιστές. Δεν γνωρίζω αυτή την στιγμή αν ο συνδυασμός "Ελεύθερη Αθήνα" θα δώσει το παρόν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Προσωπικά το εύχομαι ολόψυχα. Γιατί θα είναι ένας συνδυασμός, ο οποίος θα είναι αυθεντικός και θα ξεφεύγει από τις λογικές αυτοπεριορισμού που θέλουν συγκεκριμένοι άνθρωποι να επιβάλλουν στο πατριωτικό κίνημα. Θα είναι ένας συνδυασμός διαπαραταξιακός που θα πραγματώνει αυτό που τόσα χρόνια λέμε, ότι η πατρίδα ενώνει. Θα είναι τέλος ένας συνδυασμός ο οποίος θα απευθύνεται στις πραγματικές ανάγκες της πόλης των Αθηνών και των κατοίκων της και θα εκπροσωπείται μονάχα από αυτούς.
ΥΓ: Για την αλήθεια των παραπάνω, την στιγμή που γράφονταν αυτές οι κουβέντες, πληροφορηθήκαμε την συμμετοχή στο συνδυασμό "Ελεύθερη Αθήνα" του γνωστού εθνικιστή εκδότη Γιάννη Σχοινά, ο οποίος θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος και απλός στρατιώτης όπως πάντα στην μέχρι τώρα πορεία του έχει αποδείξει.
www.elkosmos.gr

Στο ......... και να μη μας γράφεις, εμείς σε έχουμε γραμμένη!

Πήρε δρόμο και η Δραγώνα


251010-dragwnaΜετά τις κυρίες Ρεπούση και Αλ Σαλέχ, μία ακόμη "αποδομήτρια" ήλθε να προστεθεί στον κατάλογο αυτών που αναγκάζονται να αποχωρήσουν από διάφορα πόστα, υπό την πίεση της ελληνικής κοινωνίας. Το βράδυ της Κυριακής, επιβεβαιώθηκε η παραίτηση της Δραγώνα, υπεύθυνης για πολλά και διάφορα πράγματα και γνωστής κυρίως για τις απόψεις της περί ιστορίας αλλά και του "περίεργου τρόπου" με τον οποίο διορίστηκε, καθώς δεν διαθέτει πτυχίο πανεπιστημίου αναγνωρισμένου από την Ελλάδα, σύμφωνα με καταγγελίες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την παραίτηση της Δραγώνα, υπάρχουν κάποιες αιτίες. Η πρώτη είναι η γνωστή κόντρα της με τον Πανάρετο. Η δεύτερη είναι ακριβώς οι καταγγελίες για το πτυχίο της, που προκάλεσαν μάλιστα εισαγγελική έρευνα. Ενώ τρίτη και σημαντικότερη φαίνεται να είναι η απόρριψη της εισηγήσεώς της, περί αλλαγών στο Λύκειο, με κυριότερη την κατάργηση του μαθήματος της ιστορίας ως υποχρεωτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άννα Διαμαντοπούλου, για να εξασφαλίσει την συμμετοχή του ΛΑΟΣ στον διάλογο για την Παιδεία και τις αλλαγές στα ΑΕΙ, "πούλησε" την κ. Δραγώνα και τις εισηγήσεις σας, καθώς όπως μαθαίνουμε πρωταρχικός όρος που τέθηκε από τον Γ. Καρατζαφέρη ήταν η απόσυρση των συγκεκριμένων προτάσεων για το Λύκειο.
Όπως όμως σχολίασε και ένας καλός φίλος, αυτό που συμβαίνει με τις αλλεπάλληλες "παραιτήσεις", προσωπικοτήτων του "αποδομητικού" κινήματος, είναι σημαδιακό, διαμορφώνεται μία δυναμική πολιτισμικής εθνοκεντρικής αναφοράς, η οποία απουσίαζε από την Ελλάδα, ένα υπόγειο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία υπέρ της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας και κατά της εαυτοφοβίας. Αυτό το ρεύμα πρέπει να αποκτήσει την θεσμική κυβερνητική του έκφραση στο μέλλον, ώστε να αντιστρέψει τις υπερβολές του αποδομισμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή είναι η νόρμα πλέον σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα σε όλον τον δυτικό κόσμο.
Σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται αυτή η τάση, η ελληνική Κεντροδεξιά είναι σε προνομιακή θέση, η έμφαση στο μεταναστευτικό, σε θέματα εθνικής ταυτότητας, κοινωνικής συνοχής είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μακροχρόνια πολιτική κυριαρχία.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι την θέση της Δραγώνα, δεν θα κληθεί να αναπληρώσει κάποιος με παρόμοιες ιδέες. Το πατριωτικό κίνημα στην χώρα μας, πρέπει να μένει σε εγρήγορση, προκειμένου να καταφέρνει να υπερασπίζεται τον εθνικό χαρακτήρα της πατρίδας μας, ενάντια σε όλους αυτούς που επιθυμούν να το απογυμνώσουν από κάθε τέτοιου είδους αναφορά.
www.elkosmos.gr