Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Θα ξαναγυρίσει και η γή θα τρέμει!

Οι λόγοι της αναστολής της κυκλοφορίας του “ΕΚ”!

150411-ekγράφει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος. Στις 11 Μαΐου, ο "ΕΚ" θα συμπλήρωνε οκτώ χρόνια κυκλοφορίας από το 2003, όταν επανεκδόθηκε στη σημερινή εβδομαδιαία του μορφή. Όλο αυτό το διάστημα, οι φορές που απευθύνθηκα σε σας τους αναγνώστες της εφημερίδας σε πρώτο πρόσωπο, είναι ελάχιστες. Σήμερα όμως, θα κάνω μία απ' αυτές τις μικρές εξαιρέσεις καθώς οφείλω να εξηγήσω σε εσάς, τους λόγους αυτής της απόφασης. Και απευθύνομαι πρωτίστως σε εσάς, τους αναγνώστες μας, γιατί εσείς όλα αυτά τα χρόνια ήσασταν ο μοναδικός μας συμπαραστάτης και από την άλλη μεριά, εμείς αισθανόμασταν την ανάγκη κάθε εβδομάδα να σας παρέχουμε μία εφημερίδα, με ενημέρωση, ειδήσεις, θέσεις και απόψεις ανάλογες με την κοινή μας ιδεολογία και αντάξια στον τίτλο αυτής της ιστορικής εφημερίδας.
Θα μπορούσα, πολύ απλά να σας πω, ότι αναστέλλουμε την κυκλοφορία μας, για λόγους οικονομικούς, καθώς η κρίση η οικονομική στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα μας, επηρεάζει και την καθημερινότητα του καθενός από εμάς. Θα μπορούσα επίσης να σας πω ότι κουραστήκαμε από τη βιομηχανία μηνύσεων η οποία έχει στηθεί ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια εναντίον αυτής της εφημερίδας, με τις δικαστικές διώξεις να βρίσκονται ήδη σε διψήφιο αριθμό και να εμπλουτίζονται, καθώς πρόσφατα δεχθήκαμε και αγωγή από την υπουργό του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιλένα Αποστολάκη. Θα μπορούσα επίσης να σας πω, ότι έχουμε απογοητευτεί από τη συμπεριφορά του ευρύτερου πατριωτικού χώρου, ο οποίος αντί να βλέπει το δάσος της κοινωνίας, επιμένει πεισματικά να κοιτάζει το δέντρο των όποιων διαφορών και μικρών ή μεγάλων σκοπιμοτήτων, παραγνωρίζοντας το πασιφανές γεγονός του ότι αυτή η ελληνική κοινωνία, για πρώτη φορά έχει έλθει δίπλα στα πιστεύω μας.
Ο καθένας από τους παραπάνω λόγους, θα ήταν αρκετός από μόνος του, για να μας αναγκάσει να διακόψουμε την κυκλοφορία μας. Όμως όχι σε κανέναν από αυτούς τους λόγους δεν βρίσκεται η ουσία και η αιτία για το ότι το επόμενο Σάββατο δεν θα μας βρείτε στα περίπτερα. Πολύ απλά σταματάμε την έκδοσή μας, γιατί θέλουμε να παραμείνουμε οι ίδιοι, αυτοί που ξέρατε όλα αυτά τα χρόνια: ελεύθεροι, αδέσμευτοι, ανεξάρτητοι, μαχητικοί και κυρίως αξιοπρεπείς. Η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, είναι προϊόν σίγουρα μιας πολιτικής και ιδεολογικής ζύμωσης, αλλά είναι και αποτέλεσμα πρακτικής εργασίας. Κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν γράφοντας κείμενα, ένας χαρτέμπορος πουλάει το χαρτί της εφημερίδας και ένας τυπογράφος την τυπώνει. Στους δύσκολους καιρούς του σήμερα, εμείς διακόπτουμε, έχοντας την υπερηφάνεια να μην χρωστάμε τίποτε και σε κανέναν, καθώς δεν ακολουθούμε τη συνηθισμένη τακτική των καιρών μας, να αφήνουμε μικρά ή μεγάλα φέσια. Ο "Ελεύθερος Κόσμος", ίσως να μπορούσε να εξακολουθεί να εκδίδεται άμα τον πουλούσαμε σε κάποια συμφέροντα. Δεν θα ήταν όμως η εφημερίδα την οποία γνωρίζετε, αγαπήσατε και υποστηρίξατε. Δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν από τους λόγους υπάρξεώς της, το να αποτελεί δηλαδή μία ελεύθερη φωνή η οποία ήταν ανοικτή σε όλους όσους είχαν κάτι να πουν για το πατρωτικό κίνημα, χωρίς ποτέ να ζητά ανταλλάγματα.
Επιλέξαμε να εκδίδουμε μία εφημερίδα η οποία δεν υπήρξε οπαδική. Δεν θέλαμε ποτέ να βγάλουμε ένα έντυπο το οποίο θα ήταν "όργανο" ή φερέφωνο ενός κόμματος ή μίας οργανώσεως, χειροκροτητής ή κλακαδόρος κάποιου προέδρου ή αρχηγού, κάποιου "θεόσταλτου σωτήρα". Και ίσως αυτό να κόστισε γιατί είναι πολύ εύκολο και αποδεκτό είτε το να λιβανίζεις κάποιον, είτε να βρίζεις κάποιον άλλον, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αντίθετα ο "ΕΚ" παρουσίαζε θέσεις, πρόσωπα και καταστάσεις και τα άφηνε στην κρίση των αναγνωστών του, τους οποίους δεν θεωρήσαμε ποτέ άβουλα πρόβατα, αλλά ανθρώπους ικανούς με κρίση και ευχέρεια επιλογής. Είμαστε υπερήφανοι γιατί βοηθήσαμε τους εκδοτικούς οίκους που κινούνται στον πατριωτικό χώρο, είτε προσφεροντάς τους οικονομική στήριξη όποτε κάποιοι από αυτούς το χρειάστηκαν, είτε παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς από τις σελίδες μας, τις εκδόσεις τους. Και επιμένουμε στο ζήτημα των βιβλίων, γιατί θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή δίνεται στην πατρίδα μας, μία μεγάλη ιδεολογική μάχη και κάθε έντυπο που συμβάλλει σε αυτήν, χρήζει της βοήθειας όλων μας. Ίσως κάποιοι εδώ να σκεφτούν ότι και ο "ΕΚ" θα έπρεπε να βοηθηθεί αυτή την περίοδο, βοηθήθηκε όμως όλα αυτά τα χρόνια από τους επώνυμους και ανώνυμους αναγνώστες του, οι οποίοι με την εβδομαδιαία παρουσία τους στα περίπτερα, τις συμβουλές τους, τις υποδείξεις τους, ακόμη και τη γκρίνια τους, μας έφτασαν μέχρι το σήμερα.
Τι τελικά πετύχαμε αυτό το διάστημα; Κατ' αρχάς να εκδίδουμε ένα έντυπο αξιοπρεπές, με σαφήνεια θέσεων και απόψεων, με αποκαλύψεις ενοχλητικές για το σύστημα, τόσο ώστε να το βρίσκουμε απέναντί μας στα δικαστήρια, όσο και με το να παρατηρούμε διάφορα συμβάντα στην καθόλου ομαλή και απρόσκοπτη κυκλοφορία της εφημερίδας μας. Είχαμε επίσης το "προνόμιο" να δούμε τον αρχισυντάκτη μας προφυλακισμένο επί έξι μήνες. Δώσαμε βήμα σε δεκάδες ανθρώπους γνωρίζοντάς τους στο αναγνωστικό κοινό και παρουσιάζοντάς τους, μέσα από τις δημόσιες εκδηλώσεις μας. Εκδηλώσεις ανοιχτές και κλειστές, οι οποίες άφησαν ιστορία με την αρτιότητα και την ποιότητα του περιεχομένου τους. Καταφέραμε επίσης, ως συντακτική ομάδα, να εκδόσουμε το περιοδικό "Patria", το οποίο θα συνεχίσει κανονικά την κυκλοφορία του και αποτελεί σήμερα το μοναδικό μέσο ιδεολογικής ζύμωσης στον ευρύτερο χώρο μας. Δημιουργήσαμε επίσης μία από τις πρώτες ιστοσελίδες, το www.elkosmos.gr που όταν πρωτοεμφανίστηκε στο διαδίκτυο, ξεχώρισε για την αισθητική του και την ποιότητα των κειμένων του. Την ιστοσελίδα μας αυτή, όχι απλά θα την κρατήσουμε, αλλά θα την αναβαθμίσουμε και πολύ σύντομα θα μπορέσετε να δείτε και να ακούσετε πολλές εκπλήξεις από αυτήν.
Δεν αισθανόμαστε καθόλου κουρασμένοι ή απογοητευμένοι και κανένας από τη συντακτική ομάδα δεν είναι διατεθειμένος να παρατήσει τα όπλα. Για να χρησιμοποιήσουμε έναν στρατιωτικό όρο, απλά επιχειρούμε ένα στρατηγικό ελιγμό, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Κανένας μας δεν είδε την εφημερίδα αυτή, ως αυτοσκοπό ή μέσο προβολής του εγώ του. Αλλά αντίθετα, ως ένα όπλο στον πόλεμο ενάντια σε αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν την πατρίδα και τον λαό μας. Σε αυτό τον πόλεμο υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις και κυρίως έχουμε πολλά όπλα για να μπορούμε να συνεχίσουμε να τον διεξάγουμε. Να μην εκπλαγείτε εάν δείτε περισσότερη ενεργητικότητα και παρουσία στην κοινωνία από όλους εμάς. Και κυρίως να μην εκπλαγείτε, εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα δείτε την εφημερίδα μας ξανά στα περίπτερα, περισσότερο ανανεωμένη, καλύτερη και πρωτίστως περισσότερο μαχητική. Μέχρι τότε, θα μας βρίσκετε στα τηλέφωνα και στα γραφεία μας, που συστεγάζονται με το βιβλιοπωλείο "Λόγχη", θα μας διαβάζετε στα περίπτερα μέσω του περιοδικού "Patria" και κυρίως στο διαδίκτυο, όπου θα δείτε σύντομα πολλά ωραία να διαδραματίζονται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου